lørdag 14. mai 2011

Krakow



I april i år vitja vi byen Krakow i Polen. Dette var ein guida tur, noko eg trur er den beste måten ein kan reise på dersom ein vil oppleve mykje på kort tid. Turen var frå laurdag til onsdag. Desse dagane fekk vi bli godt kjende med gamlebyen og alt det dei sjarmerande gamle områda hadde å by på. Små restaurantar ute og inne, butikkar, marknad og kyrkjer. Det er godt for sjel og sinn å rusle i desse gamle gatene.
Tre retters middag og underhaldning kvar kveld. Denne kvelden var det ei nasjonal danse- og spelegruppe som laga stemning under måltidet.

Auschwitz og Birkenau. Det vart eit gripande møte med denne staden som har bidratt til så mykje vondt for det jødiske folket. Guiden her sytte for ei kjenslefull oppleving av alt som denne staden representerer.

Over inngangspartiet heng dei optimistiske orda: Arbeid macht frei.







Ei minnetavle over norske jødar som vart henretta i Birkenau.

"Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet"
Dette sa nobelprisvinnar, og overlevande frå Auschwitz Elie Wiesel.
Etter desse timane var ein middag i det jødiske kvarteret i Krakow ei verdig avslutning på denne dagen.





Zakopane, Polens vinterhovudstad med den vidgjetne hoppbakken Wielka-Krokiew der fleire nordmenn har teke medale. Det flotte veret vi hadde sette ein ekstra spiss på opphaldet der.


Saltgruvene i Wieliczka. Det må vel trygt seiast at dette vart ei stor overrasking for oss. Ingen hadde på førehand hatt forestilling om kor fantastisk denne gruva er. Vi gjekk ned til 130 m av gruva som vart laga på 1200-talet. Der er 300 km med gangar og over 2000 rom. No er der lokaler som vert brukt til arrangement for store samkomer, der er sjølvsagt tilrettelagt for turistar, og det mest fantastiske var den store katedralen som opna seg langt nede i gruva. Ikkje til å tru.








Denne turen var arrangert av Nytt og Nyttig. Absolutt bra. Fantastisk flink guide.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar